Tijd voor Eten op Fabulous Food Festival

Tijd voor Eten is aanwezig op het Fabulous Food Festival dat op 28 en 29 mei in Haarlem wordt gehouden. Dit festival wil laten zien dat lekker eten en drinken een feestje is en dat het heel goed kan samengaan met duurzaamheid. Maar hoe staat het met gezond en lekker eten op school? Alhoewel overblijven meer regel dan uitzondering is, komt de lunch er op de meeste basisscholen karig af. Vaak komt het niet verder dan dat de kinderen achter hun tafeltje hun broodtrommeltje leeg peuzelen. Volgens Doris Voss - initiatiefneemster van Tijd voor Eten - een gemiste kans om kinderen te laten zien hoe leuk en gezellig het is om gezond en gevarieerd te eten.

Zo'n zes jaar geleden maakte Doris Voss voor de klas van haar dochter een pan soep. Ze dekte de tafeltjes gezellig en stond versteld van het effect dat het op de kinderen had. "Ze waren veel rustiger, praatten met elkaar en probeerden te raden welke ingrediënten er in de soep zaten. Voor mij was dat een signaal dat er veel meer uit het overblijven op school te halen is", aldus Voss. Niet veel later was de stichting Tijd voor Eten een feit.

Een gezonde lunch op school is belangrijk. Niet in alle gezinnen is aandacht voor gebalanceerde voeding. Sommige ouders hebben te weinig tijd, anderen te weinig kennis. Dat hiaat kan worden opgevuld door een lunch op school. Het is een eerste stap naar een gezonde lifestyle en het voorkomen van overgewicht. Daarnaast bevordert een gezonde maaltijd de concentratie en dus de schoolprestaties. Tel daarbij op het feit dat het voor veel ouders een geruststellende gedachte is wanneer hun kroost tussen de middag goed wordt opgevangen en het wel is misschien net het laatste zetje kan zijn om weer of meer te gaan werken. Meer arbeidsparticipatie dus. Maar wellicht het allerbelangrijkste is dat kinderen samen eten en erover praten. Eten is een sociale gebeurtenis, eten is genieten. Het maakt het dagelijks leven zoveel fijner als het met aandacht gebeurt.

Om het voor scholen zo makkelijk mogelijk te maken een gevarieerde lunch aan te bieden, heeft Tijd voor Eten verschillende lunch-mogelijkheden. Er is bijvoorbeeld een concept waarbij kinderen een paar keer per jaar ‘Uit eten gaan op school'. Ze krijgen dan een driegangenmenu met groenten uit de regio en uitleg van een kok. Zo leren zij bijvoorbeeld al welke groenten bij welk seizoen horen. Of hoe een rode kool er uitziet.

Er is ook een concept voor alle dagen, waarbij de kinderen een kom soep met brood krijgen. Als het kan wordt de lunch op school klaargemaakt. Uitgangspunt is dat het eten altijd vers bereid is en dat er gebruik wordt gemaakt van producten uit de regio!

Tijd voor Eten geeft ook advies aan scholen, ouders en kinderen over een gezonde lunch uit de broodtrommel. Met een geringe inspanning en wat inspirerende tips kan de lunch zo vaak al veel beter worden.

Zien eten, doet eten. Dat geldt niet alleen voor de kinderen die meedoen aan het Tijd voor Eten project, maar ook voor het project zelf. Want na de succesvolle ervaringen in Amsterdam, kunnen nu ook andere scholen in Noord-Holland kennis maken met Tijd voor Eten. De provincie Noord-Holland steunt de stichting en wil kinderen in de provincie leren om te genieten van eten. Op het Fabulous Food Festival hopen we ouders en scholen te verleiden om ook het beste uit de lunch op school te gaan halen.

www.fabulousfoodfestival.nl