Tijd voor een intergrale aanpak in de strijd tegen overgewicht!

Deze week was de Balanstop in Madurodam. De Nederlandse overheid en grote multinationals strijden in het Programma Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) tegen overgewicht bij kinderen. Voorman Paul Rosenmöller presenteerde trots de samenwerking met bedrijven als Albert Heijn, Nestle en Unilever. Ook ik ben een groot voorstander van publiek-private samenwerking. Maar wel met de juiste partners. 

Als directeur van de Stichting Tijd voor Eten was ik aanwezig bij deze Balanstop in Madurodam en ik wil u vooral ook deelgenoot maken van de woorden van voormalig staatssecretaris Willem Vermeend. Hij stelde namelijk dat het probleem van overgewicht waarschijnlijk sneller wordt opgelost wanneer het onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Economische Zaken zou komen te vallen. Nu ligt dat bij het ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Sport. Ik ben eigenlijk geen fan van Willem Vermeend maar was het op dit punt wel met hem eens. Nu investeren in gezond eten en bewegen voor jongeren, levert ons land in de toekomst grote financiële voordelen op. 

Zelf zou ik ook graag het ministerie van Sociale Zaken betrekken. Daaronder valt namelijk de kinderopvang. Willen we in Nederland echt iets veranderen met het lunchen op school, dan zal ook de kinderopvang daar een serieuze rol in moeten gaan spelen. Op teveel scholen in Nederland wordt het tijdstip tussen 12 en 13.30 uur niet gezien als verantwoordelijkheid van het onderwijs. De leerkracht gaat pauze houden en goedwillende vrijwilligers – meestal zonder enige pedagogische scholing – nemen het over. Ter illustratie: voor onderwijs is per kind per uur vier euro beschikbaar, voor buitenschoolse opvang ongeveer zes euro per uur en voor de tussenschoolse opvang slechts 20 euro per jaar. De wet Kinderopvang handelt nog alsof de meeste moeders thuis zitten en tussen de middag de kinderen van school halen, maar inmiddels is de wereld veranderd. Laat kinderopvangorganisaties dit hiaat professioneel opvullen. 

Maar drie ministeries goed samen laten werken is ook geen sinecure. Wellicht is een soort Deltacommissaris voor overwicht een optie? Die staat boven de ministeries, heeft budget en kan als bruggenbouwer optreden richting het bedrijfsleven. Ik zou dan graag iemand zien die wel de juiste partijen selecteert, want in tegenstelling tot Paul Rosenmöller geloof ik niet in de oprechte betrokkenheid van het grote bedrijfsleven. Het voelt toch vooral als imagebuilding. Wist u dat Albert Heijn onder een gezonde lunch een mueslireep verstaat? Eerder deze week presenteerde ook de GGD Amsterdam de resultaten van het project ‘Gezonde Lunch op school’, waar JOGG ook bij betrokken is. De kinderen op de bijbehorende foto’s kregen chocomelk en hagelslag. Waarom houden we het niet gewoon simpel en laten we cateraars uit de buurt een echt gezonde lunch verzorgen met producten uit de regio? Kinderen leren meteen over groente en fruit, krijgen geen mueslireep, maar een lekkere appel. Het project ‘Jointhepipe’ is ook zo’n voorbeeld dat laat zien hoe simpel het kan zijn. Geef kinderen bij de lunch gewoon water en geen chocomelk of frisdrank.

In mijn ogen heeft JOGG een leuke poging gedaan om een gezonde lunch op te zetten, maar kunnen we met zijn allen concluderen dat dit toch een stuk beter kan. Zet die partijen bij elkaar die echt en integer strijden tegen overgewicht en doe dat onder auspiciën van een soort Deltacommissaris die boven alle partijen staat en vooral keuzes maakt die echt in het belang zijn van kinderen. En hou het vooral simpel: eten uit de buurt en kraanwater op tafel, maar wel met professionaliteit. 

Doris Voss

Directeur Tijd voor Eten

www.tijdvooreten.nl